Флуорът може да бъде и вреден

Публикувано на 28. Oct, 2010 в категория Ново в стоматологията

Кариесът започва в най-дълбоките части на повърхността на зъба и се вижда като малко кафеникаво петно. След като веднъж успее да преодолее твърдата защита на емайла, кариесът достига доста по-мекия дентин и започва да напредва много бързо в дълбочина. Често това е причина наглед “малкия” кариес да бъде доста по-обширен след като се отстрани част от увредената тъкан и се види истинския обем на разрушението. Голяма част от кариесите протичат по този “скрит” начин и напълно безболезнен начин в самото начало.

Благотворното влияние на флуора върху здравината на зъбите е безспорна и флуорната профилактика спомага за намаляване на кариеса и последиците от него. Освен в пастите за зъби, както и водите за уста, флуор може да се приема и с млякото или водата.

Практиката да се флуоризира водата обаче се оказва вредна, тъй като флуорът макар и полезен е силно токсичен елемент и оказва неблагоприятно влияние особено върху организма на малките деца и бебета, ако се приема вътрешно.

Когато организмът е изложен на големи количества флуор чрез водата, храната или медикаментите, дори и погълнато количество паста за зъби, то много често се развива състояние известно като флуороза. Вътрешният прием на флуор продължително време води до отлагането му в зъбите, което променя цвета им, като ги прави неподатливи на избелване.

Флуорът се съдържа в нормални количества в кърмата и прясното мляко и заместването му, особено в първите 4 години от живота на детето, с изкуствени хранителни формули, които съдържат от 100-200 пъти повече флуор, може да доведе до развитие на флуороза. Поради неразвитата кръвно-мозъчна бариера при децата до 6 месечна възраст, флуорът има способност да премине и да се отложи и в мозъка и други органи и тъкани, като може да засегне освен зъбите, така и мозъка, нервната система, бъбреците и костите.

Въпреки че от 2006 г. се знае, че приемането на нерегулирани количества флуор с водата предизвиква флуороза, Американската Дентална Асоциация (ADA) не е предупредила американците, които живеят в региони с флуоризирана вода да избягват употребата й за деца и бебета, а много стоматолози все още препоръчват не само да се пие флуоризирана вода, но и съветват родителите да дават на децата си флуорни капки, ако живеят е регион с нефлуоризирана вода.

Флуорът в големи дози предизвиква сериозни здравословни проблеми. През 2006 година авторитетното медицинско списание The Lancet обявява флуора за “силно невротоксична субстанция”, тъй като установява доказана връзка между приема на флуор и понижените нива на IQ, показвайки още веднъж, че флуорът  води до умствени увреди.

Изследване проведено в Университета в Харвард намира връзка между големите количества флуор и рака на костите. Установени са високи нива на развитие на този вид рак ( остеосаркома ) в общности в флуоризирана вода. Това потвърждава и спонсорирано от правителството изследване от 1990г.

Флуорът е полезен и може да се използва само външно в пасти за зъби и води за уста, без да се поглъща. Така той осъществява своята полезна функция и предпазва зъбите от развитието на кариес, като образува повърхностен слой от твърд флуорапатит, минерал много по-неподатлив на действието на бактериите в устата.

Етикети: , , , , ,